Kynutá hnízda


Vloženo: 25. 4. 2012
Vložil:
Doba přípravy: 140 min.
Počet porcí: 8
Obtížnost: středně těžká
Uvařilo:

Přísady

20g droždí
20g cukr krystal
250ml mléka
500g hladké mouky
špetka soli
2ks vejce
2lžíce medu
20g másla
1ks mandlových plátků

Postup přípravy

Droždí smícháme s cukrem a polovinou vlažného mléka. Necháme v teple vykynout kvásek. Do mísy dáme mouku se špetkou soli, zbylé vlažné mléko, jedno vejce, med a vykynutý kvásek s rozpuštěným máslem.

Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílků, ze kterých uděláme dlouhý pramen.

Každý pramen rozdělíme na 2 části a ty spleteme do copu. Kraje copánku spojíme pevně k sobě, a vytvoříme tak kulaté hnízdečko.

Hnízda rozložíme na plech a necháme ještě asi 20 minut vykynout. Následně je potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi 25 minut.

Upečená hnízda necháme vychladnout a do otvorů vložíme čokoládová nebo vyfouknutá vajíčka.

Obrázky k receptu

Komentáře