Staročeský chléb


Vloženo: 15. 12. 2011
Vložil:
Doba přípravy: 180 min.
Počet porcí: 0
Obtížnost:
Uvařilo:

Přísady

500 g hladká mouka
300 ml mléka nebo vody (vlažné) 1 kostka droždí
1 lžička sůl
1 lžička cukr
1 lžička kmín

Postup přípravy

Připravíme si kvásek - mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme cukr a rozdrobenou kostku kvasnic. Necháme chvíli odpočinout.

Poté si dáme do misky hladkou mouku, sůl a kmín.

Následně vlijeme kvásek do mouky a zpracujeme v těsto. (můžeme do těsta přidat i orestovanou cibuli nebo olivy)

Těsto poté dáme opět do misky,posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme vykynout.(asi hodinu)

Pokud spěcháte dejte těsto do trouby na 50 stupňů a vykyne vám rychleji.

Poté těsto opět vyndejte a znovu propracujte, aby se dobře spojilo.

Následně těsto dejte na plech, udělejte bochník a nechte ještě pár minut na plechu kynout.

Až budete dávat chléb do trouby je potřeba ho naříznout do kříže a potřít roztokem (2 lžičky soli + trochu vody).

Chléb se peče asi 1/2 hodiny. Hodinu na 200-180 stupňů a ke konci na 150 stupňů.


Obrázky k receptu

Komentáře