Francouzká cibulačka


Vloženo: 15. 12. 2011
Vložil:
Doba přípravy: 0 min.
Počet porcí: 4
Obtížnost:
Uvařilo:

Přísady

500 g žluté cibule
75 g másla (né oleje)
bobkový list
tymián
drcený kmín
půl lžíce bílého vinného octa na deglazování (může být i normální)
1dl suchého bílého vína (nemusí být)
1 lžíce hladké mouky
1l kuřecího vývaru (jde použít i bujon)
sůl, pepř
sýr
4 včerejší rohlíky
bylinkové máslo (může být i normální)

Postup přípravy

V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka nebo kolečka spolu s bobkovým listem, drceným kmínem a na špičku nože tymiánu. Za stálého míchání restujeme asi pět minut, cibule za tu dobu změkne.Restujeme nejméně hodinu na nejmenší plameni.
Když se vám cibule trochu přichytává ke dnu hrnce - přidejte lžičku octa, tím se cibule hravě odlepí. Také můžete přidat víno, ale nemusíte.
Mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou. Chvilku mícháme a pak přilijeme horký vývar nebo bujon. Vyndáme bobkový list a polévku ještě asi půl hodiny vaříme, potom dochutíme solí a pepřem popř. ještě tymiánem, kmínem.
Pokud se Vám bude cibulačka zdát ještě řídká, můžete přidat tmavou jíšku.
Krutony:
Nakrájíme rohlíky na kolečka a z každé strany namažeme bylinkovým máslem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 170-180 stupnů a pečeme do zlatova. Poté krutony vyndáme a posypeme jemně nastrouhaným sýrem a vložíme do polévky.

Obrázky k receptu

Komentáře